Alkoiko paniikki ja kiire hammashoidon järjestämisestä ennen lonkkaleikkausta? Menikö juurihoitoon vuosi? Onko sinulla voimassa olevaa suun terveydenhuollon hoitosuunnitelmaa? Tiedätkö mitä se sisältää?
Perinteisesti hammaslääketiede on ollut eriytettynä yleislääketieteestä. Tämä on erikoinen järjestely, koska ainakaan käyttökelpoiset hampaat ja suu eivät ole millään tavalla irrallaan potilaan muusta kehosta ja hyvinvoinnista. Huonokuntoinen ja infektoitunut suu vaikeuttaa syömistä, puhumista, sosiaalista elämää ja voi altistaa tietyille yleissairauksille sekä hankaloittaa niiden hoitotasapainoa. Näitä sairauksia ovat mm. diabetes, Alzheimerin tauti sekä sydän- ja verisuonitaudit. Suun ja leukojen tulehduspesäkkeet voivat jopa estää tietyt hoitotoimenpiteet ja lääkitykset.
KELA-korvausten leikkausten jälkeen ja koronan mullistaessa maailman, terveysasemien hammashoitolat ovat ruuhkautuneet potilaista. Toistaiseksi julkinen hammashoito on kallista, hoitoon pääsy vaikeaa ja hoitojaksot venyvät jopa tarkastusväliä pidemmiksi.
Suun sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito täytyy saada samalle viivalle muun perusterveydenhuollon kanssa. Syöpädiagnoosi ei saa olla edellytyksenä hammashoitoon pääsylle. Terve suu ennemminkin mahdollistaa syöpähoitojen aloittamisen.
Uudet hyvinvointialueet tulevat olemaan vastuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä. Aluevaltuustot valitaan tammikuussa 2022. Myös suun terveydenhuollon ammattilaiset täytyisi saada mukaan tulevan muutoksen suunnitteluun.
Äänestäjät ja tulevat valtuutetut olkaa hereillä, ettei merkittävä, elämänlaatuun vaikuttava erikoisala jää muutoksen jalkoihin! Hammashoito ei ole mikään erikoislisäbonus vaan normaali, tärkeä osa lähiterveyspalveluita.
Kaikilla on oikeus terveeseen, kivuttomaan suuhun, jolla on hyvä puhua, pussata ja pureskella.
Aluevaaliehdokas Maija Kontturi (kok.), hammaslääkäri Hämeenlinnan kaupunki