Tiina Wangel

Ehdokasesittely

Ehdokasnumero 477

Olen 53-vuotias lääkärikeskusyrittäjä. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja ja hallintotieteen kandidaatti. Ennen yrittäjäksi siirtymistä v. 2006 olen toiminut useita vuosia terveydenhuoltoalan eri sektoreilla. Työurani aloitin Tapanilan vanhainkodissa, Lahdessa.

Olin yksi ensimmäisistä naispuolisista ensihoidon työntekijöistä Päijät-Hämeessä. Lisäksi olen ollut töissä Lahden kaupunginsairaalan päivystyksessä, laboratoriossa sekä usealla osastolla Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Valtion palveluksessakin olen ehtinyt olemaan; yksi ensimmäisistä kenttäsairaanhoitajista ja Lahden Hennalassa olin ensimmäinen kenttäsairaanhoitaja.

Perheeseeni kuuluu lukioikäiset lapset, mies sekä labradorinnoutaja. Asumme Asikkalassa, missä yrityksemmekin sijaitsee.

Harrastan liikuntaa useissa eri muodoissa. Olen urheillut lapsesta lähtien ja kuulun edelleenkin kasvattiseuraani Lahden Ahkeraan. Juoksen ympäri vuoden. Kesäisin pyöräilen ja osallistun mahdollisuuksien mukaan erilaisiin kuntoilutapahtumiin.

Olen aktiivinen järjestötoimija. Olen toiminut alueellamme yrittäjäjärjestön paikallisyhdistyksen sekä aluejärjestön puheenjohtajana. Valtakunnallisista tehtävistä mainittakoon luottamustehtävä Suomen Yrittäjien hallituksessa ja edelleenkin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa (aiemmin hyvinvointivaliokunta). Lääkäripalveluyritykset ry:ssä toimin varapuheenjohtajana. Minut valittiin Lahden seudun vuoden 2021 Naisyrittäjäksi.

Olen liittynyt Asikkalan Kokoomukseen muutamia vuosia sitten, kun sote-uudistusta edellisen hallituksen aikana valmisteltiin. Olen ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu, hyvinvointilautakunnan jäsen ja varajäsen kunnanhallituksessa. Tulevalle vuodelle minut valittiin Asikkalan kokoomuksen hallitukseen.

Minä en tee tyhjiä lupauksia, vaan toimin. Tunnen alueemme sotepalvelut ja niiden historian eri sektoreilta varsin hyvin. Minulla on hyvät verkostot eri toimijoiden kanssa ilman kunta-, puolue- tai toimialarajoja.

Haluan vähentää hoitojonoja ja viivettä hoitoon pääsyssä. Tähän voi mielestäni päästä monituottajamallia ja palveluseteliä hyödyntämällä. Vaikka digitaalisten palveluiden kehittäminen on olennaista ja monelle ne tarjoavat varsin toimivan ratkaisun, näen tärkeäksi myös perinteisen vastaanottotoiminnan kehittämisen. Kaikkia asioita ei voi hoitaa etänä, eikä kaikilla ole tähän mahdollisuuksia.

Sosiaalihuollon toiminnasta minulla ei ole omaa työkokemusta, mutta asiakkaideni ja lähipiirin kautta tämänkin osa-alueen hyvistä ja huonoista puolista olen saanut kuulla. Lasten, nuorten ja perheiden asiat ovat kaikin tavoin lähellä sydäntä. Ikäihmisten tilanteen osalta omaiset ja ystävät, jotka toimivat käytännössä omaishoitajina ilman virallista omaishoitajuuden statusta ovat väliinputoajia tukipalveluiden suhteen. Tähän ryhmään tulisi kohdistaa selvitystyötä ja suunnitella tukitoimia, jotta näiden vapaaehtoisten arvokasta apua saadaan jatkossakin.

Äänestä viisaasti!